Frappé

Frappé

Frappé
Frappé; Hazır kahve’nin soğuk içilen bir çeşididir.

En ideal yapım şekli; bir shakerin içine 1,5 su bardağı soğuk süt, 3-4 adet buz, 1,5 kaşık hazır kahve ve şeker damak tadiniza göre koyduktan sonra iyice çalkalanır. Ince uzun ve buzlu bir bardakta servisi uygundur.

Frappe ilk olarak 1957 yılında Selanik’te yapılmıştır. Nestlé firması için çalışmakta olan Yannis Dritsas, çocuklar için çikolatalı pratik bir içecek (çikolatalı karışımı suyla çalkalamaktan ibaret) tanıtımı yaparken, yanında çalışan Dimitris Vakondios bu yöntemi standart hazır kahveyi sıcak su yerine soğuk su ile hazırlamak için kullanmıştır. Böylece, tesadüfen de olsa Frappe’yi bulmuştur.

Bu tarihten sonra Yunanlılar Frappe’yi ulusal kahve içecekleri olarak benimsemişlerdir. Yunanistan’dan hızla komşu ülkelere yayılan Frappe, bugün yaygın şekilde içilen bir soğuk kahve türüdür. Hazır kahvenin kahve piyasasına hakim olduğu ülkelerde daha yoğun şekilde içilmektedir.

Frappe Tarifi
Frappe’yi popüler kılan özelliklerin başında çabuk hazırlanması gelmektedir. Frappe yapmak çok kolaydır:

– Bir kaba ya da karıştırıcıya (shaker, mixer) 2 tatlı kaşığı hazır kahve (çözünebilir kahve yani yaygın adıyla “Neskafe”) ve istediğiniz kadar şeker koyduktan sonra, 4-5 tatlı kaşığı su ekleyip 30 saniye kadar çalkalayın.
– Uzun bir cam bardağın dibine bir kaç tane buz küpü koyup, çalkaladığınız karışımı bunların üzerine yavaşça dökün.
– Bardağa çok az soğuk süt ekleyip, kalan kısım için soğuk su ilave edin.

Bunu da oku :  Yemen Kahvesi

Frappe Çeşitleri
Hazırlanışında küçük farklılar yaparak değişik Frappe’ler yaratmak mümkün. Bir Frappe, su yerine tamamen süt kullanarak hazırlanabilir. Dondurma veya krema eklenerek hazırlanan Frappe’ler de bulunmaktadır. Ayrıca Kahlúa, Baileys Irish Cream gibi içecekler de Frappe’ye eklenenebilir.

Bu arada, Starbucks’ın popüler soğuk kahve markası olan Frappuccino’nun Frappe ile isim benzerliği dışında doğrudan bir ilişkisi yoktur.

Frappe nasıl okunur?
Doğru yazılışı “Frappé” olan bu içecek “fırappe” olarak telafuz edilir.

Bu yazıya oy ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
(Visited 1 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment